Zašto (ili tko je) "Rugantino"?

Rugantino je lik iz rimskog razdoblja Comedia Dell Arte (ili "komedija kroz umjetnost improvizacije") koja se kao kazališna forma pojavila u Italiji sredinom 16. stoljeća. Glumci nastupaju pod maskama, improvizirajući na temelju skica ili scenarija. Talijanski kazališni povjesničari vjeruju da je pravac razvijen kao odgovor na političke i ekonomske krize toga vremena. Izvođači su igrali vani, na ulici ili privremenim scenama. Smatra se da je ključ uspjeha Comedia Dell Arte bila mogućnost izvođača da putuju.

Ime Rugantino potječe iz ruganza (oholost ili protest s arogancijom) i u toj verziji je bio više popularan. Uvijek pesimista i sluti na najgore. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, lik se trasformirao. Postao je lijen, dobrodušan i otišao živjeti u Rimu, gdje će pravda i srdačnost prevladati. On se tada počeo odijevati ekscentrično sa velikim crvenim šeširom, prslukom, smeđim kaputom, crvenim prugastim pojasom, čarapama i cipelama s kopčama.

Zašto RugaNtino? Zaključite sami...

 

© 2014.
Teatar Rugantino -
 ■ Tomašićeva 4,10000 Zagreb, Hrvatska ■ fax: +385-(0)1-4550-272 ■ tel: +385-(0)1-5554-035 ■ mob: +385 98 213-238 ■ email