04.11.2017.

Za umrijet od smijeha

završne probe na novoj predstavi koja će se premijerno biti izvedena 16. studenoga 2017. u 20 sati u Maloj dvorani KKD Vatroslava Lisinskog,

U tijeku su završne probe na predstavi  Za umrijet od smijeha, nagrađivanog američkog dramskog pisca i glumca Christophera Duranga. Piscu je kao ishodište poslužio vlastiti stand up comedy nastup potom prerađen u dramu koja ironično i kritički progovara o američkom društvu kasnih osamdestih godina prošloga stoljeća.
U hrvatskom uprizorenju, nastalom u koprodukciji Teatra Rugantino i Kazališta Planet Art, koje je režirao Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac, radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas.
Predstava također ima originalno i atraktivno žanrovsko određenje koje možemo nazvati SF-om: satiričkom fantazijom koja nam uz mnogo humora postavlja krajnje ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti. 
Glavni junaci ove predstave, u interperetaciji Gordane Gadžić i Marka Torjanca, na ovom putovanju u budućnost tragaju za odgovorima na pitanja iz sadašnjosti:
Moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni?
Smijemo li biti autentični?
Jesmo li dovoljno hrabri za takvo što ili se moramo skrivati u snovima?
Jesu li snovi  sigurno utočište?
Jesu li to uopće naši snovi?
Ili točnije – čije snove sanjamo,  treba li na njih pristati ili je krajnje vrijeme za prelazak na višu razinu?

Dobrodošli u Hrvatsku 2132. godine!

Za umrijet od smijeha

Siniša Popović kao Fabijan u predstavi Život je čudo

30.11.2014.

Premijerna izvedba predstave "Život je čudo" oduševila publiku

AkademijaArt

Zagreb - Nova uzbudljiva predstava Teatra Rugantino, "Život je čudo", sinoć je premijerno izvedena pred brojnom zagrebačkom publikom u Sceni Vidra.

Radi se o monodrami čiji je tekst napisao Ivica Ivanišević, po narudžbi velikana hrvatskog glumišta Ivice Vidovića, koji se tada poželio vratiti monodrami kao zahtjevnoj glumačkoj izvedbenoj formi. Predstavu, u kojoj lik Fabijana briljantno igra Siniša Popović, Teatar Rugantino i autorski tim posvetili su upravo Ivici Vidoviću, ujedno i osnivaču ovog kazališta.

Monodrama donosi priču dalmatinskog kraja, a Siniša Popović je utjelovio Fabijana, klesara, prostodušnog vremešnog Splićanina koji retrospektivno prolazi kroz svoj život, izmiren sa sudbinom i svijetom, a sve to pred licima publike koja ga je sinoć pratila smijehom i nagradila gromoglasnim aplauzom.

Monodramu je režirala glumica Gordana Gadžić, umjetnička direktorica Rugantina, kojoj je ovo prva samostalna kazališna režija. O premijernoj izvedbi ističe: "Veoma mi je drago što je publika već na pretpremijernoj izvedbi u Šibeniku pred desetak dana i sinoćnoj premijeri u Zagrebu tako dobro prihvatila naš novi naslov. Trudili smo ponovno ponuditi nešto novo i zainteresirati publiku nesvakidašnjom pričom naizgled običnoga lika iz susjedstva – sinoćnja publika daje nam znak da smo upravo to i uspjeli."

Glazbu za predstavu skladao je Darko Rundek, scenografiju je izradio Miljenko Sekulić, a kostime dizajnirala Elvira Ulip. Oblikovatelj svjetla je Saša Mondecar.

Život je čudo

Siniša Popović kao Fabijan u predstavi Život je čudo

15.11.2014.

"Život je čudo"
Posljednje probe za novu predstavu

U Teatru Rugantino održavaju se posljednje probe za predstavu Život je čudo, koja će pretpremijeru imati 19. studenoga 2014. u HNK Šibenik, dok je velika zagrebačka premijera zakazana za 30. studenoga 2014. godine u Kazalištu Vidra.

Monodramu Život je čudo napisao je književnik Ivica Ivanišević, a izvodi je nagrađivani glumac Siniša Popović, prvak drame HNK Zagreb. Autorski tim okuplja afirmirane kazališne umjetnike, a publici će zasigurno biti zanimljiva ponovna suradnja Teatra Rugantino i glazbenika Darka Rundeka. Scenografiju je izradio Miljenko Sekulić, a kostime dizajnirala Elvira Ulip. Oblikovatelj svjetla je Saša Mondecar. Režiju potpisuje Gordana Gadžić.

Kako sam autor teksta ističe, predstava govori o umijeću radovanja životu. Njezin junak Fabijan zašao je u one ozbiljne godine koje traže da se napravi osobna inventura. Samo na prvi pogled sit je svega, dok je zapravo istinski gladan - on hoće još, njegov je apetit neutaživ, on želi i dalje svjedočiti čudu života.

Predstavu Život je čudo, Teatar Rugantino posvećuje svom utemeljitelju, Ivici Vidoviću, glumcu koji je dugi niz desetljeća u kazalištu, na filmu i televiziji stvarao nezaboravne uloge.

Život je čudo

Iskra Jirsak

20.11.2014.

Nagrada hrvatskog glumišta Iskri Jirsak

Iskra Jirsak nagrađena je Nagradom hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje mlade glumice u 2014. godini za ulogu Iskre u predstavi ThisCasting Teatra Rugantino.

Bravo Iskra!

ThisCasting

Mirela Videk i Iskra Jirsak

15.11.2014.

Mirela Videk i Iskra Jirsak nominirane
za Nagradu hrvatskog glumišta

Mirela Videk i Iskra Jirska nominirane su za Nagradu hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u 2014. godini. Mirela i Iskra nominirane su za uloge Mirele i Iskre u predstavi ThisCasting Teatra Rugantino. Za navedenu je ulogu Mirela Videk do sada osvojila nagradu Sabrija Biser za najbolju mladu glumicu na 38. Danima satire Fadil Hadžić. Predstava ThisCasting, autorski projekt Mirana Kurspahića, svoju je premijeru imala 1. veljače 2014. godine u KKD Vatroslav Lisinski te je od samoga početka naišla na nepodijeljeno odobravanje stručne i šire javnosti. Do sada je predstava gostovala na više festivala u zemlji i inozemstvu, a na 19. Hercegnovskim aprilskim svečanostima osvojila je plaketu „Miloš Šami“ za najznačajniji doprinos manifestaciji.

ThisCasting

Mirela Videk

19.06.2014.

Nagrada za Mirelu Videk

Na 38. Danima satire Fadil Hadžić Nagrada „Sabrija Biser“ mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobila je Mirela Videk za ulogu u predstavi „ThisCasting“, autorskom projektu Mirana Kurspahića, u režiji Mirana Kurspahića i izvedbi Teatra Rugantino iz Zagreba.

Bravo Mirela!

ThisCasting

Mirela Videk

Travanj 2014.

ThisCasting dobio plaketu "Miloš Šami" na 19. HAPS-u

U Hercegnovskom pozorištu čuvamo sjećanja i gradimo mostove – sjećamo se Miloša Šamija i dodjeljujući plaketu s njegovim imenom pravimo spone sa drugim teatrima. Plaketu Miloš Šami 19. HAPS-a, ansambl i rukovodeći tim HAPS-a i HP-a dodjeljuju predstavi ThisCasting Teatra Rugantino iz Zagreba. Ona je na upečatljiv način ras1rnkala fenomen današnjice - mi zapravo živimo reality show. I koliko je pobuna uspješno izražena u predstavi (autor Miran Kurspahić, glumice Mirela Videk, Iskra Jirsak i Mia Biondić), a jeste, toliko mi - malo pozorište na jugoistoku Evrope - podržavamo tu opomenu: nemojte pristajati na sve. To je varka. Ne gledajte u njih. Oni glume. Pobunimo se ili nestanimo. Izostanak pobune nas takođe vodi u nestajanje.
Definitivno predstava našeg vremena.
Drage kolege, svima iskrene čestitke za predstavu!“ - iz obrazloženja nagrade

Poster predstave ThisCasting

PREMIJERA
01.02.2014.
KKD Vatroslav Lisinski,
Zagreb

ThisCasting ili „How low can we(you) go“? - Premijera

Živimo u vremenu kad je gotovo svaki segment našeg djelovanja temeljito estradiziran. Lavina reality projekata, retardiranih kvizova, Big Brothera, Farmi, Story supernova ultra điha-điha multitalent show-ova, hrvatska traži zvijezdu, hrvatska traži sebe, hrvatska traži smisao postojanja emisija koje u svojoj bazi imaju selektivni ili eliminacijski koncept, odavno je već preplavila Lijepu našu i ostavila trajne posljedice. Ostavila je pogubnu ideju instant slave, ideju koja je posve neprimjetno, ali istovremeno perfidno izmijenila sustav vrijednosti i razvila kult površnosti. Pristajemo li svjesno na manipulaciju? Pristajemo li na dijaboličnu igri „How low can we(you) go“? M. Kurspahić

ThisCasting

Mirela Videk

2012.

Nagrade za predstavu Terapija
Mostarska liska 2012

Na desetom međunarodnom festivalu komedije Mostarska liska 2012. predstava Terapija Teatra Rugantino dobila je tri nagrade - Velika liska Gordani Gadžić za glumicu Festivala, mala liska za glumicu večeri i Velika liska Jordanu Cvetanoviću za tekst

Bravo Gordana!

Terapija

Ivica Vidović

16.04.2012.
Tomašićeva 4, Zagreb

Sva lica Ivice Vidovića kroz najljepše fotografije
Objektiv je zaustavio trenutak svih kultnih uloga velikog umjetnika

Jutarnji.hr - Autor: Karmela Devčić

Desetine upečatljivih kazališnih lica, sad fotografski podsjetnik jedne važne, pedesetak godina duge karijere koja je završila lani, odlaskom Ivice Vidovića, izloženo je u novootvorenom prostoru Teatra Rugantino. Fotografije je birala i postavila Vidovićeva životna i kazališna partnerica Gordana Gadžić. Objektiv je zaustavio trenutke iz kultnih predstava, kroz sva razdoblja karijere - tu je Kaspar, Rosencrantz & Guildenstern su mrtvi, Gospodar sjena, Ribarske svađe, Ay, Carmela, Trg heroja, U sjeni Green Hilla, Play Becket…

 

Izložba kazališnih fotografija Ivice Vidovića - Tomašićeva 4, Zagreb
Sa svečanog otvaranja izložbe fotografija Ivice Vidovića

 

“Kad je Ivica otišao, fotografije i prikupljanje materijala su mi postali jako bitni, pomagalo mi je u tim trenucima… Tako je počelo, a onda sam poželjela, kako sada imamo ovaj novi prostor Teatra Rugantino, koji se uređivao i završavao, da izložba Ivičinih fotografija bude ujedno i otvaranje tog prostora”, govori Gadžić provjeravajući posljednje detalje postava. Iz gomile fotografija koje bilježe Vidovićeve kazališne, filmske i televizijske uloge teško je, jasno, bilo izabrati. “Na kraju sam odlučila da na početku pokažemo kazališne fotografije, nisam sve mogla staviti na jedno mjesto.” Istovremeno s izložbom na velikom se ekranu prikazuje više od 500 fotografija. Tako se u malom prostoru vrti cijela jedna opsežna kazališna biografija...

Postav će se mijenjati

Izložba najvećim dijelom pokazuje Vidovićev rad u ITD-u, kući koja i jest temeljni dio njegove kazališne karijere, gdje je napravio 15 uloga. Znatno je manje fotografija iz Gavelle. Namjera je da izložba bude stalna, a postav će se vremenom mijenjati i nadopunjavati, potraga za materijalom i dalje traje.

Govoreći puno o glumcu, ali ponešto i o sredini u kojoj je glumac stvarao, Dražen Ilinčić primjećuje: “U Hrvatskoj baš i nema puno sanjara, kao što nema puno ni tihih, nenametljivih i pomalo nespretnih tipova koji ne misle da svijet mora baš u svakom trenutku biti njihova pozornica, a oni glavni likovi.

Ne, nema ih puno; zato je više onih koji misle da su uvijek u pravu i da su uvijek najpametniji. Ivica Vidović svojim je dugogodišnjim radom i mnogim ulogama izborio u nas pravo građanstva upravo za te sanjarske i fine likove. Netko će reći - za gubitnike; ali takva prosudba, ili osuda, ovisi o tome što smatramo dobitništvom.

 


Fotografije sa otvaranja izložbe

 

Vični samoreklami

Uz napomenu kako se nemali broj “dobitnika” samo doima takvima, jer su vični “samoprezentaciji.“ Dok hoda novim prostorom njihova zajedničkog teatra, sa zidova kojeg sad gledaju kazališna lica Vidovića, Gordana Gadžić prisjeća se kako je nastao Rugantino… “Mi uopće nismo imali namjeru otvoriti kazalište, mi smo samo htjeli stvoriti predstavu. Kad smo našli tekst koji smo poželjeli postaviti i kad je predstava bila gotova, shvatili smo da nam nedostaje čitav pogon koji treba biti iza predstave, da ga trebamo jer je inače cijeli glumački i teatarski posao uzaludan. I tako - krenuli smo od ničega, nismo znali ništa i nismo imali ništa.” Rugantino je dobio ime po po liku iz komedije dell arte koji je, držali su, po karakteru vrlo sličan Vidoviću. U isto vrijeme ime se poigrava i s ruganjem.

Svake subote u svibnju i lipnju u Rugantinu će prikazivati filmove i serije u kojima je glumio Vidović. Izabrali su, najavljuju, neke jednoć bunkerirane, sve redom bitne, poput Papićevih Lisica i Izbavitelja, Zasjede Živojina Pavlovića, Makavejevih Misterija organizma... “Najmanje imam potrebu gledati njegove televizijske snimke i filmove. Draže su mi fotografije i audiozapisi.Ostavljaju mogućnost da sam završiš priču, za razliku od filmova gdje je sve određeno.” kaže Gadžić.

Navikava se na samoću

Na Vidovićev odlazak tek se navikava. “Kad netko ode najviše vam nedostaje tijelo, jer samo tijela više nema, a sve drugo je i dalje tu. Ja se s time učim živjeti. On je i u meni i oko mene. Osjećam to. Normalno mi je da mogu i dalje s njim razgovarati. Prije njegova odlaska nisam se usuđivala ni razmišljati o smrti, nisam voljela groblja.”

Ivica Vidović

16.03.2012.

Izložba kazališnih fotografija Ivice Vidovića U pripremi: Sjećanje na Ivicu...

Svečano ovaranje izložbe kazališnih fotografija Ivice Vidovića bit će 16.4.'12. u novootvorenom prostoru Teatra Rugantino i MMC Interkulture u Tomašićevoj 4, Zagreb.

Izložene su fotografije iz kultnih predstava kroz sva razdoblja Ivičine karijere: Kaspar, Rosencrantz & Guildenstern su mrtvi, Gospodar sjena, Ribarske svađe, Ay Carmela, Trg heroja, U sjeni Green Hilla, Play Becket i dr. Posjetitelji će imati prilike sresti se s dragocjenim i rijetkim materijalom sačuvanim od zaborava i propadanja.

Postav će se povremeno nadopunjavati i mijenjati. Osim izloženih fotografija na velikom ekranu ćemo zavrtjeti preko tisuću fotografija koje nisu mogle biti izložene. A oni kojima posebno nedostaje, moći će poslušati izbor audio snimki iz njegovih najzanimljivijih predstava.

Svake subote tijekom svibnja i lipnja puštat ćemo filmove i serije koje su dio našeg kolektivnog sjećanja, a kojih ne bi bilo bez Ivice.