Search

TEATAR RUGANTINO

Teatar Rugantino 2023. godine slavi svoj 25 rođendan, a četvrtina stoljeća uspješnog, kontinuiranog rada je činjenica kojom se može pohvaliti malo nezavisnih teatara u Hrvatskoj. Odigrano je sveukupno više od 2.300 izvedbi od osnivanja.

Trenutno na repertoaru, unatoč ovim teškim i neizvjesnim vremenima za sve, a osobito za kulturu, nezavisni Teatar Rugantino ima čak šest predstava koje igra u Zagrebu i gostuje s njima po cijeloj Hrvatskoj, ali i regiji – nova predstava “Slučajni susret u sex-shopu”, “Kronika seoske ljubavi” Ivana Vidića, “Uvijek će nam ostati ljubav” Miloša Radovića, “Boksačko srce” Lutza Hübnera, “Za umrijet od smijeha” Christophera Duranga i “Život je čudo” Ivice Ivaniševića.

Rugantino su zajedno osnovali legenda hrvatskog glumišta Ivica Vidović i njegova supruga, diplomirana glumica i dobitnica mnogih glumačkih nagrada, Gordana Gadžić. I danas, dvanaest godina nakon što je Ivica Vidović napustio ovaj svijet, Rugantino hrabro kroči repertoarnim smjerom kojeg su zajedno zacrtali, pod vodstvom, ponovno sve češćim glumačkim i konstantnim producentskim radom Gordane Gadžić. Glavna odrednica Rugantinovog repertoarnog smjera je beskompromisan odabir recentnih društvenih tema kao i autora koji ga stvaraju. 

Rugantino je dosad angažirao veliki broj vrhunskih umjetnika. Od pisaca to su Mate Matišić, Miro Gavran, Janusz Glowacki, Joško Božanić, Ivica Ivanišević, Yasmina Reza, Lutz Hübner, Jordan Cvetanović, Vladimir Stojsavljević, Christopher Durang, Aleksandar Galin, Miloš Radović, Ivan Vidić, Peter Turrini; redatelji: Zoran Mužić, Robert Raponja, Marin Carić, Joško Juvančić, Hana Veček, Mario Kovač, Zijah Sokolović, Franka Perković, Miran Kurspahić, Olja Lozica, Filip Grinvald, Marko Torjanac, Dario Harjaček, Saša Broz; glumci, počevši od Ivice Vidovića i Gordane Gadžić, svoj glumački doprinos Rugantinu dali su i Špiro Guberina, Ljubomir Kapor, Helena Buljan, Sreten Mokrović, Mladen Vulić, Goran Navojec, Boris Svrtan, Urša Raukar, Marina Nemet, Linda Begonja, Siniša Popović, Luka Dragić, Dubravka Miletić, Asja Jovanović, Marija Kohn, Lada Bonacci, Sanja Milardović, Petar Cvirn, Filip Vidović, Goran Guksić, Marko Torjanac, Dubravka Ostojić, Mladen Vasary, Jelena Miholjević, Dražen Čuček, Sreten Mokrović, Ivana Boban, Davor Svedružić; ugledni scenografi, kostimografi, skladatelji, dizajneri…

Teatar Rugantino od svojih početaka nije toliko bio prisutan u Zagrebu, zbog nepostojanja vlastitog scenskog prostora, no zato su ga obilježila gostovanja u Hrvatskoj i regiji (ali i u
SAD-u i Kanadi). Rugantinove predstave izvođene su u svim kazališnim centrima u Hrvatskoj, ali isto tako i u najmanjim mjestima gdje kazalište rijetko ili nikad ne dolazi. Rugantino je prvi hrvatski teatar koji je poslije rata (2000. godine) odigrao predstavu u Beogradu (“Ay, Carmela”u Ateljeu 212), a zatim i u najvažnijim kazalištima Srbije, Bosne i Hercegovine, kao i Crne Gore.

Rugantino je sudjelovao na svim značajnim festivalima u Hrvatskoj – Marulovim danima u Splitu, Festivalu glumca u Vinkovcima, Danima satire, Splitskom ljetu, Zadarskom kazališnom ljetu, ali i na festivalima u inozemstvu (Joakim Interfest, Bihaćko ljeto, Zeničko proljeće, TKT Fest u Tuzli, Međunarodni pozorišni festival Slavija u Beogradu, Pozorišni maraton u Somboru, HAPS u Herceg Novom, Tivtu, Podgorici…). Glumci, pisci i sam Teatar dobitnici su nekoliko nagrada u Hrvatskoj (Dani satire, Nagrada hrvatskog glumišta, Bobijevi dani smijeha, Zlatni zub) i inozemstvu (Nikšić, Banja Luka, Mostar, Doboj).

Predstave koje su obilježile rad Teatra Rugantino… prije svega tu su dvije novije predstave  s velikim uspjesima, gledanošću i ljubavlju publike – “Kronika seoske ljubavi” Ivana Vidića i “Uvijek će nam ostati ljubav” Miloša Radovića, zatim odlična posttranzicijska komedija “Sirena i Viktorija” Aleksandra Galina, hrabra “Za umrijet od smijeha” Christophera Duranga, legendarna “Život je čudo” Ivice Ivaniševića; te stariji naslovi “ThisCasting” Mirana Kurspahića; “Terapija” Jordana Cvetanovića; “Bog masakra” Yasmine Reze; “Sa’će Božo, svaki čas” Ivice Ivaniševića; “Antigona u New Yorku” Janusza Glowackog; “Uho, grlo, nož” Vedrane Rudan; “U sjeni Green Hilla” Joška Božanića; “Ay, Carmela” J. S. Sinisterre…

Zašto Rugantino?

Rugantino je lik iz rimskog razdoblja Comedia Dell Arte (ili “komedija kroz umjetnost improvizacije”) koja se kao kazališna forma pojavila u Italiji sredinom 16. stoljeća. Glumci nastupaju pod maskama, improvizirajući na temelju skica ili scenarija. Talijanski kazališni povjesničari vjeruju da je pravac razvijen kao odgovor na političke i ekonomske krize toga vremena. Izvođači su igrali vani, na ulici ili privremenim scenama. Smatra se da je ključ uspjeha Comedia Dell Arte bila mogućnost izvođača da putuju.

Ime Rugantino potječe iz ruganza (oholost ili protest s arogancijom) i u toj verziji je bio više popularan. Uvijek pesimista i sluti na najgore. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, lik se transformirao. Postao je lijen, dobrodušan i otišao živjeti u Rimu, gdje će pravda i srdačnost prevladati. On se tada počeo odijevati ekscentrično sa velikim crvenim šeširom, prslukom, smeđim kaputom, crvenim prugastim pojasom, čarapama i cipelama s kopčama.

Zašto RugaNtino? Zaključite sami…

Poziv

mob: +385 91 225 48 48

          +385 98 21 32 38

tel:     +385 1 555 48 48

Mail

rugantino@rugantino.hr

Odnosi s medijima

press@rugantino.hr

 

Zagrebačka prodaja i oglašavanje

marketing@rugantino.hr

 

Upiti o gostovanjima

gostovanja@rugantino.hr

 

Javite nam se…

Tomašićeva 4
10000 Zagreb
Hrvatska